Wijn proeven in een van de plaatselijke bodegas

De ligging en het mediterrane klimaat van deze streek is ideaal voor de teelt van de inheemse muskaatdruif “Moscatel de Alejandría”. Je ziet in de streek dan ook talloze kleine wijngaarden, die vaak op zo'n steile helling liggen, dat machines er niet op geraken en de druiven nog steeds worden gecultiveerd zoals in het verleden: handmatig.

Van de muskaatdruif wordt voornamelijk witte wijn (zowel droge als zoete) en een zoete muskaatwijn gemaakt. 

Zonder wijnproeverij kun je de regio niet voldoende “smaken”. Er zijn een aantal lokale producenten, onder andere de Bodegas Almijara (5 kilometer van Casa Solariega) waar  de druiven geperst worden op de traditionele manier met gevlochten matten en waar de eigen wijnen (“Vinos Jarel”) verkocht worden. Er is ook een meer moderne bodega, Bodegas Bentomiz (8 kilometer van Casa Solariega), uitgebaat door Nederlandse eigenaars, waar je naast een rondleiding en proeverij ook een lunch met bijpassende wijnen kunt genieten.


Canillas de Albaida

Het dorpje Canillas de Albaida ligt aan de voet van de het gebergte van de Tejeda en Almijara, in de regio Axarquia, aan de route van zon en wijn (Ruta del sol y del vino). Het ligt op een hoogte van 580 meter boven de zeespiegel en er wonen iets meer dan 900 mensen.

Canillas de Albaida is een typisch klein dorpje met Arabische kenmerken: de typisch witte huizen, smalle, steile en kronkelige straatjes. Rondom liggen terrasvormige hellingen met boomgaarden en olijfgaarden.

Canillas kent een aantal gezellige terrasjes, onder andere op het dorpspleintje bij de kerk. 

Over de oorsprong van de naam is er wat discussie. De gemeente meldt dat het geen Arabische, maar een Latijnse afkomst heeft: Canillas komt van Cannula (= buisje) en Albaida komt van Albus (= wit). Dat zou verwijzen naar het riet met wit-bloeiende pluimen waardoor het dorpje omgeven was. Anderen stellen dat Albaida juist wel een Arabische oorsprong heeft en ook in het Arabisch "wit" betekent.


Fábrica de la luz

Fábrica de la Luz ontleent zijn naam (‘lichtfabriek’) aan de oorspronkelijke waterkrachtcentrale waar elektriciteit werd opgewekt. Nu is het een recreatiegebied, waar de vroegere ruïne van de ‘fábrica’ nog staat.

Je kunt hier met de auto naartoe rijden (zo’n 3,5 kilometer van Canillas de Albaida) en het is hier heerlijk toeven langs het kabbelende (ondiepe) riviertje de Turvilla met kristalhelder water en onder de prachtig roze bloeiende Oleanderstruiken (die wel tot 4 meter hoog zijn).  Je kunt hier ook picknicken (er staan ook vaste BBQs, je moet zelf een rooster meenemen. Niet toegelaten in de zomer wegens brandgevaar).


Puente romano en wandeling naar Archez

Tussen Casa Solariega en Canillas de Albaida vind je de Puente Romano, een oude Romeinse brug, temidden van vele metershoge Oleanderstruiken die van juni tot oktober prachtige roze bloemen dragen. Van hier kun je over een goed aangelegd pad een gemakkelijke en mooie wandeling maken in een lus van in totaal ongeveer 2,5 kilometer. Door de avocadoplantages wandel je naar het pittoreske dorpje Árchez waar je iets kunt eten en/of drinken. Bekijk zeker eens de oude 14e eeuwse minaret, die ooit bij een moskee hoorde. Het is een van de best bewaarde minaretten uit die tijd. Volgens de legende viel er tijdens het gieten van het metaal van de klokken een hagedis in die sinds dan in het metaal opgesloten zit.  Al wie single is en een lief zoekt, zou de klokken moeten kussen en zou dan snel een partner te vinden.

Na je stop in Árchez wandel je terug naar de Puente Romana. Voor de afwisseling neem je dan best het pad langs de andere kant van de plantages als waarlangs je heen gekomen bent. Stop vooral bij het waterpoeletje bij de ruïne van de oude molen, waarin wilde moerasschildpadden zitten. Ze zijn schuw, dus benader het poeletje voorzichtig.


Competa

Cómpeta ligt op een hoogte van 640 meter aan de Ruta del Sol y Vino (zon- en wijnroute) met nauwe, slingerende straatjes en witgekalkte huizen.

De oorsprong van het dorp stamt al van voor de 15e eeuw en ondanks een aantal hevige aardbevingen zijn de Moorse invloeden nog duidelijk zichtbaar.

De oudste kerk van het dorp "La Asunción" werd in 16e eeuw gebouwd in de Barok-Mudejar stijl en is bijzonder vanwege de mooie beeltenissen aan de buitenkant. Deze kerk staat op het dorpsplein, de Plaza Almajira en aan de buitenkant kun je een aantal afbeeldingen bekijken die de geschiedenis van Cómpeta weergeven.

Op zaterdagochtend is er een lokale markt in Competa.


Mountainbike, kajakken, paardrijden, fietsen, .......

Ben je fervent ruiter, dan kun je terecht bij Los Caballos del Mosquín, die hun stallen, de Finca El mosquin, in Canillas de Albaida hebben. Zij bieden diverse arrangementen aan, ook voor beginners.

In Cómpeta kun je bij Peterpan Aventuras en bij Salamandra multiaventura terecht voor tal van sportieve activiteiten in de regio, zoals:

  • bergwandelen, mountainbiken (routes van verschillende niveaus en afstanden)
  • paardrijden
  • speleologie (ook initiatie)
  • 4x4-routes door het natuurpark en
  • begeleide motortochten door de streek
  • begeleide kajak-, boot- of katamarantochten
  • verhuur van fietsen, kajaks en boten

Wandelen

De streek leent zich perfect voor allerlei wandelingen. De mogelijkheden zijn onbeperkt en gaan van lichte wandelingen met weinig hoogteverschillen tot zwaardere tochten van zelfs alpiene stijl  naar de toppen van de Maroma of de Lucero.

Afhankelijk van je eigen interesse en conditie kun je kiezen voor  wandelingen die bij jou passen.

Direct vanuit Casa Solariega wandel je gemakkelijk naar een van de dichtbij gelegen dorpjes, Archez, Salares of Canillas de Albaida. Neem je de auto en ga je iets verder weg, dan vind je prachtige wandelingen , zoals El Saltillo bij Canillas de Aceituna.

Zelf zijn we enthousiaste wandelaars en in onze infomap geven we je een aantal suggesties en duidelijke beschrijvingen voor mooie wandelingen in de buurt.