Het landschap

Casa Solariega ligt  in de regio Axarquía, wat in het  Moors ‘Land in het oosten' betekent. Axarquía is een prachtige regio ten oosten van Malaga. In het noorden wordt het begrensd door het natuurpark Sierra de Tejeda, Almijara y Alhama met bergen tot juist boven 2000 meter hoogte en in het zuiden wordt het begrensd door het rustige gedeelte van de Costa del Sol met uitgestrekte stranden en aangename badplaatsen.

Het heuvelachtige landschap kenmerkt zich door de vele olijfboomgaarden op steile hellingen, plantages met avocado's en mango's, veel amandelbomen die prachtig roze bloesem dragen in het vroege voorjaar en overal verspreid zie je fruitbomen met citroenen, appelsienen, mandarijnen en de nispero's (mispels) waardoor de regio, vooral het dorpje Sayalonga ('el paraiso del nispero') bekend is.

Los pueblos blancos

Het binnenland is nog vrij authentiek en wordt de vallei van  'los pueblos blancos’, de witte dorpjes, genoemd. Het zijn pittoreske dorpjes met smalle, steile straatjes en gezellige pleintjes. Je ziet er veel invloeden en overblijfselen van de Moorse aanwezigheid, de Mudejar-bouwstijl.  Casa Solariega ligt zo'n 4 kilometer buiten Canillas de Albaida, een van de kleinere dorpjes met zo'n 750 inwoners.

Dichtbij liggen de kleine dorpjes Archez en Salares waar eeuwenoude minaretten staan. Beide dorpjes zijn ook via een prachtige wandeling van nog geen 3,5 kilometer vanuit casa Solariega te bereiken. Een echte aanrader!

In een klein kwartiertje rijd je met de auto naar Cómpeta,  het dichtstbij gelegen ietwat grotere dorp. Hier zijn veel bezienswaardigheden en toffe restaurantjes waar je goed kunt eten en drinken.

Een perfect uitgangspunt voor mooie wandelingen, te beginnen en/of af te sluiten met een bezoekje aan een van de aangename restaurantjes en bars is Canillas de Aceituno (klein half uur met de auto). Dit is een van onze favoriete plaatsjes: uitgangspunt voor onder andere een van de tofste en spectaculairste wandelingen naar 'el Saltillo', een  50 meter lange voetgangers-hangbrug die 100 meter boven de rivierbedding hangt. Heerlijke combinatie van sportief, spectaculair en culinair!

Op ruim een uur rijden bereik je Comares, het hoogst gelegen dorp van Axarquia, dat door zijn unieke ligging bovenop een heuveltop een prachtig panoramisch zicht rondom biedt, van het natuurgebied Montes de Malaga tot de kust van de Costa del Sol.

Natuurgebied

Casa Solariega ligt aan de rand van het natuurgebied Parque Natural Sierras de Tejeda.

Je kunt hier, ook direct vanuit Casa Solariega, mooie wandeltochten maken, van gemakkelijk en met weinig hoogteverschillen tot zwaardere tochten in bijna alpiene stijl. Met een beetje doorzetten, bereik je de top van de Maroma, met 2066 meter de hoogste berg van dit gebied, vanwaar je een schitterend vergezicht op de hele streek hebt.

Bij iedere wandeling zul je genieten van spectaculaire uitzichten en bijna altijd zie je wel ergens de slangenarenden hoog in de lucht cirkelen en wilde gemzen ronddwalen.